Гигантска геода на аметист

Spread the love

Геодите се празни карпи што содржат кристали насочени навнатре, коишто се формираат преку бројни и различни процеси, имено преку бавен проток на минерален материјал во воздушните џебови на празните карпи.

Еден од најпознатите региони на минерализација на аметист и откопување геоди е регионот Артигас во Уругвај.

Според Гинисовата книга на рекорди, најголемата пронајдена геода на аметист тежела вкупно 13.000 килограми, а била долга 3 метри, широка 1,8 метри и висока 2,2 метри. Изложена е во природонаучен музеј во Шандонг Тианју во Кина.

(Visited 27 times, 1 visits today)