Самовилата од Орловата маглина

Spread the love

The Fairy of the Eagle Nebula, или во превод „Самовилата од Орловата маглина“. Орловата маглина е всушност долниот дел, а од него се издигаат столбови што научниците ги замислуваат како „голема самовила“.

Самовилата од Орловата маглина

Целосната маглина е висока 10 светлосни години и исфрла многу топла радијација. Поголемиот дел од Орловата маглина, М16, е всушност огромна евапорација на гас и прав во којашто се наоѓа се поголема празнина исполнета со „мрестилиште“ на ѕвезди, од кое што моментално се формира отворен кластер на ѕвезди. Оваа слика од маглината е направена на 15-тата годишнина од пуштањето на вселенскиот телескоп Хабл.

(Visited 17 times, 1 visits today)