3 интересни иновации од ренесансата

Уметност Ако не обожавате уметнички дела што даваат чувство на длабочина, реализам, перспектива (различни гледни точки) и дека нештата во сликата се движат, тогаш сигурно…

Прочитај повеќе

Митот за високата масленост

Митот дека производите со ниска масленост се подобри за вашата линија од истите производи со висока масленост полека исчезнува. Можеби звучи контраинтуитивно, но јадењето помалку…

Прочитај повеќе

Марија Кири, првата личност со две Нобелови награди, но и забрана да се образува

Марија Кири е првата жена која добила Нобелова награда, првата личност што ја добила двапати, но и единствената што добила Нобелова награда во две различни…

Прочитај повеќе

Жените инстинктивно ги штитат своите сексуални партнери од жените кои се во фазата на овулација

Сигурно ова ви звучи на класична средношколска драма: една девојка сака да се дружи со друга девојка, но се плаши дека „пријателката“ ќе направи обид…

Прочитај повеќе

Клучот за човековата еволуција може да е во исхраната на бонобоа со подводни треви

Благодарение на опсервациите на бонобоа во котлината Конго како берат подводни тревки во мочуриштата богати со јод, којашто е критична хранлива состојка за развојот на…

Прочитај повеќе

Почетокот на крајот на слободната волја…

Во една Австралиска студија, неодамна објавена во журналот „Scientific Reports“ (студијата се наоѓа тука: https://www.nature.com/articles/s41598-019-39813-y), опишан е интересен случај каде што истражувачите успеале да ги предвидат…

Прочитај повеќе

Принципот на „временска дилатација“

Принципот на „временска дилатација“ (издолжување или забавување на времето) можете да го сретнете во „Теоријата за релативноста“ и укажува на тоа дека постои разлика во…

Прочитај повеќе