Трите домени во биологијата

Во биолошката таксономска класификација, „животот“ е највисоката класификација, којшто потоа се дели на „домени“. Според Карл Воуз, американски микробиолог и биофизичар, постојат три различни домена:…

Прочитај повеќе

„Животот“, примарниот таксономски ранг

Животот е првиот таксономски ранг во биолошката класификација. Како што знаеме, постојат живи и неживи материи. Живата материја се разликува од неживата според тоа што…

Прочитај повеќе

Дефиниција за физиката

Физиката е една од најстарите академски дисциплини, а преку инклузијата на астрономијата, можеби и дефинитивно најстарата. Физиката (ант.грчки: φυσική (ἐπιστήμη)) е природна наука со која…

Прочитај повеќе

Политикологија, вовед

Политикологијата, популарно позната и како „политички науки“ е социјална наука, која се справува со системите на владеење и анализата на политичките активности, политичките мисли и…

Прочитај повеќе

Од каде доаѓа зборот „алгоритам“?

Зборот алгоритам обично се смета за нов збор во светскиот говор. Сигурно го слушате одвреме-навреме во контекст на денешната модерна технологија. Го знаете како „алгоритамот…

Прочитај повеќе

Кралски пеперутки собрани на групен појадок

Ова се најпрепознатливите северноамерикански пеперутки и екстремно важни кога се работи за опрашување на цветови во природата. За жал, се повеќе ги снемува поради преголемата…

Прочитај повеќе

Аурора, сега!

Низ човечката историја, спектакуларните ерупции на феноменот аурора имаат предизвикано и инспирирано голем број стравопочитни верувања за митолошки суштества, опеани во фолклорот, со влијание врз…

Прочитај повеќе

Мистеријата за џиновското „око“ во Мавританија, Африка

Структурата Ришат, позната и како Окото на Сахара, или Синото око на Африка, е проминентна геолошка кружна појава во пустината Сахара во Мавританија. Има пречник…

Прочитај повеќе

Историјата на образованието

Образованието е процес на помагање на изучувањето, односно стекнување знаење, вештини, вредности, верувања и навики. Образовните методи вклучуваат прераскажување, дискусии, предавање, обучување и директно истражување….

Прочитај повеќе

Што е тоа „Светско наследство на УНЕСКО“?

„Светското наследство“ може да биде знаменитост или област, одбрана од УНЕСКО, која има културна, историска, научна или друга форма на значење. Тоа значи дека е…

Прочитај повеќе

Музикологија

Музикологијата претставува научна анализа и студирање на музиката засновано врз истражувања. Иако музикологијата и нејзините теми обично спаѓаат во хуманистичките науки, истражувањето на музиката повеќе…

Прочитај повеќе