Објави во оваа категорија Историја

Историски најзначајните епидемии во човештвото

Кога гледаме назад кон човековата историја, тешко е да пронајдеме ера, цивилизација или заедница којашто не била погодена од епидемија на заразна болест. Уште од…

Прочитај повеќе

Од каде доаѓа зборот „алгоритам“?

Зборот алгоритам обично се смета за нов збор во светскиот говор. Сигурно го слушате одвреме-навреме во контекст на денешната модерна технологија. Го знаете како „алгоритамот…

Прочитај повеќе

Мистеријата за џиновското „око“ во Мавританија, Африка

Структурата Ришат, позната и како Окото на Сахара, или Синото око на Африка, е проминентна геолошка кружна појава во пустината Сахара во Мавританија. Има пречник…

Прочитај повеќе

Што е тоа „Светско наследство на УНЕСКО“?

„Светското наследство“ може да биде знаменитост или област, одбрана од УНЕСКО, која има културна, историска, научна или друга форма на значење. Тоа значи дека е…

Прочитај повеќе

3 интересни иновации од ренесансата

Уметност Ако не обожавате уметнички дела што даваат чувство на длабочина, реализам, перспектива (различни гледни точки) и дека нештата во сликата се движат, тогаш сигурно…

Прочитај повеќе

Марија Кири, првата личност со две Нобелови награди, но и забрана да се образува

Марија Кири е првата жена која добила Нобелова награда, првата личност што ја добила двапати, но и единствената што добила Нобелова награда во две различни…

Прочитај повеќе