Објави во оваа категорија Социјални науки

Историски најзначајните епидемии во човештвото

Кога гледаме назад кон човековата историја, тешко е да пронајдеме ера, цивилизација или заедница којашто не била погодена од епидемија на заразна болест. Уште од…

Прочитај повеќе

Социологија, проучување на општеството

Социологијата претставува проучување на општеството, на шаблоните во општествените врски, општествената (социјална) интеракција и културата на секојдневието. Таа е општествена наука која користи разни методи…

Прочитај повеќе

Како функционираат ушите?

Ова прашања го фасцинирално нобеловецот Георг Фон Бекеси. Тој мактрпно трагал по одговорот на ова прашање преку дисекција на структурите што го сочинуваат внатрешното уво…

Прочитај повеќе

Право, дефиниција

Правото, односно законите, е систем на правила создаден и спроведуван преку социјалните, односно општествените и владините институции со цел регулирање на однесувањето на жителите. Правото…

Прочитај повеќе

Политикологија, вовед

Политикологијата, популарно позната и како „политички науки“ е социјална наука, која се справува со системите на владеење и анализата на политичките активности, политичките мисли и…

Прочитај повеќе

Од каде доаѓа зборот „алгоритам“?

Зборот алгоритам обично се смета за нов збор во светскиот говор. Сигурно го слушате одвреме-навреме во контекст на денешната модерна технологија. Го знаете како „алгоритамот…

Прочитај повеќе

Мистеријата за џиновското „око“ во Мавританија, Африка

Структурата Ришат, позната и како Окото на Сахара, или Синото око на Африка, е проминентна геолошка кружна појава во пустината Сахара во Мавританија. Има пречник…

Прочитај повеќе

Историјата на образованието

Образованието е процес на помагање на изучувањето, односно стекнување знаење, вештини, вредности, верувања и навики. Образовните методи вклучуваат прераскажување, дискусии, предавање, обучување и директно истражување….

Прочитај повеќе

Што е тоа „Светско наследство на УНЕСКО“?

„Светското наследство“ може да биде знаменитост или област, одбрана од УНЕСКО, која има културна, историска, научна или друга форма на значење. Тоа значи дека е…

Прочитај повеќе

Музикологија

Музикологијата претставува научна анализа и студирање на музиката засновано врз истражувања. Иако музикологијата и нејзините теми обично спаѓаат во хуманистичките науки, истражувањето на музиката повеќе…

Прочитај повеќе