Објави во оваа категорија Биологија

Микрофосили на бактерии стари 4,28 милијарди години

Животот на земјата за првпат се појавил пред 4,28 милијарди години, веднаш по формирањето на океаните пред 4,41 милијарди години и формирањето на самата планета…

Прочитај повеќе

Трите домени во биологијата

Во биолошката таксономска класификација, „животот“ е највисоката класификација, којшто потоа се дели на „домени“. Според Карл Воуз, американски микробиолог и биофизичар, постојат три различни домена:…

Прочитај повеќе

„Животот“, примарниот таксономски ранг

Животот е првиот таксономски ранг во биолошката класификација. Како што знаеме, постојат живи и неживи материи. Живата материја се разликува од неживата според тоа што…

Прочитај повеќе

Како изгледал Australopithecus afarensis

На сликата подолу можете да забележите уметничка интерпретација на Australopithecus afarensis. Согласно палеонтолошките и археолошките докази, знаеме дека видот Australopithecus има еволуирано во источните делови…

Прочитај повеќе