Објави во оваа категорија Астрономија

Аурора, сега!

Низ човечката историја, спектакуларните ерупции на феноменот аурора имаат предизвикано и инспирирано голем број стравопочитни верувања за митолошки суштества, опеани во фолклорот, со влијание врз…

Прочитај повеќе

Стеларна астрономија

Стеларната астрономија претставува студирање на ѕвездите и нивната еволуција. Оваа наука е фундаментална во однос на нашето разбирање на Универзумот. Астрофизиката (принципите на физиката и…

Прочитај повеќе

Внатрешноста на космонаутскиот костум: неколку интересни факти според NASA

1. Тежината на еден космонаутски костум е речиси 127 килограми на Земјата – без космонаутот. Во средина на микрогравитација во вселената, костумот тежи 0 килограми….

Прочитај повеќе