Објави во оваа категорија Природни науки

Микрофосили на бактерии стари 4,28 милијарди години

Животот на земјата за првпат се појавил пред 4,28 милијарди години, веднаш по формирањето на океаните пред 4,41 милијарди години и формирањето на самата планета…

Прочитај повеќе

Едвард Телер, таткото на хидрогенската бомба

Едвард Телер (1908-2003) е унгарско-американски теоретски физичар популарно познат како „таткото на хидрогенската бомба“. Колку што е познат по неговите научни способности, толку е познат…

Прочитај повеќе

Трите домени во биологијата

Во биолошката таксономска класификација, „животот“ е највисоката класификација, којшто потоа се дели на „домени“. Според Карл Воуз, американски микробиолог и биофизичар, постојат три различни домена:…

Прочитај повеќе

„Животот“, примарниот таксономски ранг

Животот е првиот таксономски ранг во биолошката класификација. Како што знаеме, постојат живи и неживи материи. Живата материја се разликува од неживата според тоа што…

Прочитај повеќе

Дефиниција за физиката

Физиката е една од најстарите академски дисциплини, а преку инклузијата на астрономијата, можеби и дефинитивно најстарата. Физиката (ант.грчки: φυσική (ἐπιστήμη)) е природна наука со која…

Прочитај повеќе

Аурора, сега!

Низ човечката историја, спектакуларните ерупции на феноменот аурора имаат предизвикано и инспирирано голем број стравопочитни верувања за митолошки суштества, опеани во фолклорот, со влијание врз…

Прочитај повеќе

Мистеријата за џиновското „око“ во Мавританија, Африка

Структурата Ришат, позната и како Окото на Сахара, или Синото око на Африка, е проминентна геолошка кружна појава во пустината Сахара во Мавританија. Има пречник…

Прочитај повеќе