Date Archives април 2020

Историски најзначајните епидемии во човештвото

Кога гледаме назад кон човековата историја, тешко е да пронајдеме ера, цивилизација или заедница којашто не била погодена од епидемија на заразна болест. Уште од…

Прочитај повеќе

Социологија, проучување на општеството

Социологијата претставува проучување на општеството, на шаблоните во општествените врски, општествената (социјална) интеракција и културата на секојдневието. Таа е општествена наука која користи разни методи…

Прочитај повеќе

Дали Советскиот Сојуз имал подобар спејс-шатл во Студената Војна?

Кога американскиот спејс-шатл се појави како нова технологија, светот немаше видено ништо слично пред тоа. Беше првото вселенско летало што може да се користи повеќекратно,…

Прочитај повеќе