Date Archives септември 2019

Од каде доаѓа зборот „алгоритам“?

Зборот алгоритам обично се смета за нов збор во светскиот говор. Сигурно го слушате одвреме-навреме во контекст на денешната модерна технологија. Го знаете како „алгоритамот…

Прочитај повеќе

Кралски пеперутки собрани на групен појадок

Ова се најпрепознатливите северноамерикански пеперутки и екстремно важни кога се работи за опрашување на цветови во природата. За жал, се повеќе ги снемува поради преголемата…

Прочитај повеќе

Аурора, сега!

Низ човечката историја, спектакуларните ерупции на феноменот аурора имаат предизвикано и инспирирано голем број стравопочитни верувања за митолошки суштества, опеани во фолклорот, со влијание врз…

Прочитај повеќе

Мистеријата за џиновското „око“ во Мавританија, Африка

Структурата Ришат, позната и како Окото на Сахара, или Синото око на Африка, е проминентна геолошка кружна појава во пустината Сахара во Мавританија. Има пречник…

Прочитај повеќе

Историјата на образованието

Образованието е процес на помагање на изучувањето, односно стекнување знаење, вештини, вредности, верувања и навики. Образовните методи вклучуваат прераскажување, дискусии, предавање, обучување и директно истражување….

Прочитај повеќе

Што е тоа „Светско наследство на УНЕСКО“?

„Светското наследство“ може да биде знаменитост или област, одбрана од УНЕСКО, која има културна, историска, научна или друга форма на значење. Тоа значи дека е…

Прочитај повеќе

Музикологија

Музикологијата претставува научна анализа и студирање на музиката засновано врз истражувања. Иако музикологијата и нејзините теми обично спаѓаат во хуманистичките науки, истражувањето на музиката повеќе…

Прочитај повеќе

Лингвистика, вовед

Лингвистиката е научно студирање на јазикот. Вклучува анализирање на формата и значењето на јазикот и неговата примена во контекст. Најпрвите активности во документирање и опишување…

Прочитај повеќе

Стеларна астрономија

Стеларната астрономија претставува студирање на ѕвездите и нивната еволуција. Оваа наука е фундаментална во однос на нашето разбирање на Универзумот. Астрофизиката (принципите на физиката и…

Прочитај повеќе