Date Archives јули 2019

Клучни концепти во теоријата на системи

Следните термини претставуваат клучни концепти што ќе ги пронајдете во литературата за теорија на системи: Систем: организиран ентитет што се состои од меѓуповрзани и меѓузависни…

Прочитај повеќе

Вовед во теорија на системи

Теорија на системи претставува интердисциплинарно изучување на системите. Дефиницијата за системот пак вели дека тој претставува кохезивна конгломерација на меѓуповрзани и меѓузависни делови, коишто се…

Прочитај повеќе

Употребата на факти за промовирање превенција на рак на социјалните медиуми е поефективно од употребата на приказни за лични трагедии

Кога се работи за пренесување на пораката за превенција на рак, јасните информации што доаѓаат од организациите што уживаат доверба во општеството, имаат поголем допир…

Прочитај повеќе

Според најновите истражувања, канабиноидите се делотворни опции во борбата против болки

Канабисот и растенијата/супстанците слични нему, коишто имаат интеракција со природните канабиноидни рецептори во телото, стануваат сè поостварлива опција во борбата и третманот на болката, се…

Прочитај повеќе

Експериментот што докажа дека пчелите ја разбираат симболиката на математичкиот јазик

Дали воопшто ни требаат повеќе причини за уште повеќе да ги сакаме пчелите? Не само што овие наши мали пријателчиња познаваат основна аритметика (откриено е…

Прочитај повеќе

Клајв Веринг, најчудниот случај на состојба на амнезија, којшто се сеќава само на својата сопруга и на музиката

Музичарот Клајв Веринг, којшто по професија е диригент (бил ѝ реномиран музичар вработен во БиБиСи 3), заболел од херпес симплекс енцефалит во 1985, вирусна инфекција…

Прочитај повеќе

Внатрешноста на космонаутскиот костум: неколку интересни факти според NASA

1. Тежината на еден космонаутски костум е речиси 127 килограми на Земјата – без космонаутот. Во средина на микрогравитација во вселената, костумот тежи 0 килограми….

Прочитај повеќе

Најновата теорија за „ловење“ светлосни честички со придобивки во развојот на квантните компјутери

Квантните компјутери, коишто користат светлосни честички (фотони) наместо електрони за пренос и обработка на податоци, нудат огромни ветувања во новата ера на научни истражувања. Во…

Прочитај повеќе