Историски најзначајните епидемии во човештвото

Кога гледаме назад кон човековата историја, тешко е да пронајдеме ера, цивилизација или заедница којашто не била погодена од епидемија на заразна болест. Уште од…

Прочитај повеќе

Социологија, проучување на општеството

Социологијата претставува проучување на општеството, на шаблоните во општествените врски, општествената (социјална) интеракција и културата на секојдневието. Таа е општествена наука која користи разни методи…

Прочитај повеќе

Дали Советскиот Сојуз имал подобар спејс-шатл во Студената Војна?

Кога американскиот спејс-шатл се појави како нова технологија, светот немаше видено ништо слично пред тоа. Беше првото вселенско летало што може да се користи повеќекратно,…

Прочитај повеќе

Како функционираат ушите?

Ова прашања го фасцинирално нобеловецот Георг Фон Бекеси. Тој мактрпно трагал по одговорот на ова прашање преку дисекција на структурите што го сочинуваат внатрешното уво…

Прочитај повеќе

Микрофосили на бактерии стари 4,28 милијарди години

Животот на земјата за првпат се појавил пред 4,28 милијарди години, веднаш по формирањето на океаните пред 4,41 милијарди години и формирањето на самата планета…

Прочитај повеќе

Право, дефиниција

Правото, односно законите, е систем на правила создаден и спроведуван преку социјалните, односно општествените и владините институции со цел регулирање на однесувањето на жителите. Правото…

Прочитај повеќе

Едвард Телер, таткото на хидрогенската бомба

Едвард Телер (1908-2003) е унгарско-американски теоретски физичар популарно познат како „таткото на хидрогенската бомба“. Колку што е познат по неговите научни способности, толку е познат…

Прочитај повеќе