Posts tagged физика

Едвард Телер, таткото на хидрогенската бомба

Едвард Телер (1908-2003) е унгарско-американски теоретски физичар популарно познат како „таткото на хидрогенската бомба“. Колку што е познат по неговите научни способности, толку е познат…

Read More

Најновата теорија за „ловење“ светлосни честички со придобивки во развојот на квантните компјутери

Квантните компјутери, коишто користат светлосни честички (фотони) наместо електрони за пренос и обработка на податоци, нудат огромни ветувања во новата ера на научни истражувања. Во…

Read More

… нешто околу комплексниот и контроверзен концепт за времето претставен од Шон Керол.

Малку тежок концепт за замислување, но прилично возбудлив за читање и истражување: Физичарот Шон Керол се обидува да разбере како времето функционира – поточно, да…

Read More