Марија Кири, првата личност со две Нобелови награди, но и забрана да се образува

Марија Кири е првата жена која добила Нобелова награда, првата личност што ја добила двапати, но и единствената што добила Нобелова награда во две различни…

Read More

Жените инстинктивно ги штитат своите сексуални партнери од жените кои се во фазата на овулација

Сигурно ова ви звучи на класична средношколска драма: една девојка сака да се дружи со друга девојка, но се плаши дека „пријателката“ ќе направи обид…

Read More

Клучот за човековата еволуција може да е во исхраната на бонобоа со подводни треви

Благодарение на опсервациите на бонобоа во котлината Конго како берат подводни тревки во мочуриштата богати со јод, којашто е критична хранлива состојка за развојот на…

Read More

Почетокот на крајот на слободната волја…

Во една Австралиска студија, неодамна објавена во журналот „Scientific Reports“ (студијата се наоѓа тука: https://www.nature.com/articles/s41598-019-39813-y), опишан е интересен случај каде што истражувачите успеале да ги предвидат…

Read More