Date Archives July 2019

Клучни концепти во теоријата на системи

Следните термини претставуваат клучни концепти што ќе ги пронајдете во литературата за теорија на системи: Систем: организиран ентитет што се состои од меѓуповрзани и меѓузависни…

Read More

Вовед во теорија на системи

Теорија на системи претставува интердисциплинарно изучување на системите. Дефиницијата за системот пак вели дека тој претставува кохезивна конгломерација на меѓуповрзани и меѓузависни делови, коишто се…

Read More

Употребата на факти за промовирање превенција на рак на социјалните медиуми е поефективно од употребата на приказни за лични трагедии

Кога се работи за пренесување на пораката за превенција на рак, јасните информации што доаѓаат од организациите што уживаат доверба во општеството, имаат поголем допир…

Read More

Според најновите истражувања, канабиноидите се делотворни опции во борбата против болки

Канабисот и растенијата/супстанците слични нему, коишто имаат интеракција со природните канабиноидни рецептори во телото, стануваат сè поостварлива опција во борбата и третманот на болката, се…

Read More

Експериментот што докажа дека пчелите ја разбираат симболиката на математичкиот јазик

Дали воопшто ни требаат повеќе причини за уште повеќе да ги сакаме пчелите? Не само што овие наши мали пријателчиња познаваат основна аритметика (откриено е…

Read More

Клајв Веринг, најчудниот случај на состојба на амнезија, којшто се сеќава само на својата сопруга и на музиката

Музичарот Клајв Веринг, којшто по професија е диригент (бил ѝ реномиран музичар вработен во БиБиСи 3), заболел од херпес симплекс енцефалит во 1985, вирусна инфекција…

Read More

Внатрешноста на космонаутскиот костум: неколку интересни факти според NASA

1. Тежината на еден космонаутски костум е речиси 127 килограми на Земјата – без космонаутот. Во средина на микрогравитација во вселената, костумот тежи 0 килограми….

Read More

Најновата теорија за „ловење“ светлосни честички со придобивки во развојот на квантните компјутери

Квантните компјутери, коишто користат светлосни честички (фотони) наместо електрони за пренос и обработка на податоци, нудат огромни ветувања во новата ера на научни истражувања. Во…

Read More